Kuih Ketayap is my favourite tradisional kuih. Rasa yang enak dgn bau pandan, dan manis isi inti kelapanya membuatkan saya makan sekali nak lagi dan lagi.. tapi bahaya manis.. diabetes menghampiri....
OK, ni dia kuih ketayap saya yang versi warna kuning:
Nampak lembut dan enak je kan?...
Hehehe
Inti:
Kelapa parut setengah biji
3 keping gula melaka hitam yg size kecil
secubit garam
daun pandan
Air secawan.
Cara2:
Masukkan air ke dalam kuali panas, masukkan gula melaka dan kacau atas api sederhana.
Kacau sampai hancur gula merah. Masukkan secubit garam.
Masukkan kelapa dan gaul2 rata, dalam 5-10 minit sampai agak kering intinya.
Sejukkan ikut suhu bilik.
Ni resepi dia:
Dadar:
2 cawan tepung gandum biasa
2 cawan air biasa
kunyit serbuk sedikit
secubit garam.
Telur ayam sebiji.
Cara2:
Masukkan semua bahan sekali dalam blender, tekan sampai hancur dan likat.
Ambil sesenduk dan tuang atas kuali yang tak lekat.
Nampak tengah dah kering, angkat dan letak tepi.
Kuih:
Masukkan inti dan gulung.
No comments:
Post a Comment